Startende ondernemers

Waar moet u aan denken als startende ondernemer op het gebied van uw boekhouding

Als startende ondernemer moet u aangemeld worden bij de belastingdienst. Dit gebeurt normaal gesproken automatisch nadat u zich als ondernemer heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Indien u ook personeel in dienst neemt, zult u zich ook aan moeten melden bij de belastingdienst als werkgever. Dit kan via het formulier “aanmelding werkgever” via de site van de belastingdienst.

U ontvangt van de belastingdienst een brief met uw fiscale nummers, bijvoorbeeld uw BTW nummer (bijv. 123456789B01) en eventueel loonheffingsnummer (123456789L01). In deze brief wordt ook gemeld of u maandelijks uw BTW aangifte moet indienen, of per kwartaal of jaarlijks.
Tevens ontvangt u van de belastingdienst de inloggegevens voor de site van de belastingdienst.

Hiermee kunt u inloggen op uw persoonlijke site bij de belastingdienst en hier zet de belastingdienst de aan te geven belastingaangiften voor u klaar.

Door uw administratie goed te organiseren kunt u geld besparen, want dan hoeven wij dit niet meer voor u te doen. Dat scheelt dus tijd en geld.

Het inrichten van uw administratie

Maak een ordner per boekjaar met daarin aparte tabbladen voor uw bankafschriften, kasstaten (indien van toepassing), inkoopfacturen en verkoopfacturen.

Probeer zoveel mogelijk uw privé-uitgaven via uw privé-bankrekening te betalen en uw zakelijke uitgaven via uw zakelijke bankrekening. Het is belangrijk dat u alle bonnen en inkoopfacturen m.b.t. uw onderneming goed bewaart en dat deze voldoen aan de eisen die de belastingdienst hieraan stelt (o.a. vermelding btw nummer, juiste tenaamstelling, btw bedrag).

Belastingen

BTW (omzetbelasting)

Zorg ook dat u goed ingelicht bent over het door u toe te passen btw tarief en eventueel tijdelijke regelingen, zoals momenteel het verlaagde btw tarief op onderhoud van woningen).

Periodiek (maandelijks, per kwartaal of per jaar) dient u BTW aangifte te doen. Hierbij wordt de af te dragen btw (de btw berekend op uw verkoopfacturen)  verrekend met de voorbelasting (de btw berekend op uw inkoopfacturen). Niet alle btw is echter aftrekbaar, zo is de btw op bonnen van zakendiners bijvoorbeeld niet aftrekbaar en btw op bonnen van contant afgerekende brandstof ook niet.

Inkomstenbelasting

Indien u winst maakt met uw onderneming moet u naast de BTW ook nog inkomstenbelasting betalen.

Als u een startende ondernemer bent, ontving u misschien wel een voorlopige teruggave inkomstenbelasting voor uw eigen woning. Er moet nu bekeken worden of u hier nog wel recht op heeft.

Indien u verwacht winst te gaan maken, dan is verstandig om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan te vragen bij de belastingdienst, waarop u aangeeft hoeveel winst u denkt te maken in dat jaar.

Op deze manier kunt u in termijnen de voorlopige aanslag betalen en komt u na afloop van het jaar niet voor nare verrassingen te staan.

Offerte

Indien u denkt dat wij iets voor u kunnen betekenen, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij kunnen dan inventariseren welke werkzaamheden verricht moeten worden en u dan een passende offerte doen.

Uw voordelen

  • deskundig advies
  • scherpe tarieven
  • jarenlange kennis en ervaring
  • goede en snelle service

wij zijn vandaag open (9:00-17:00)